Filtry do rekuperatorów


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Żur, żurek, barszcz biały na własnym zakwasie - [Przepis]
Autor Wiadomość
borekpriv Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 2012 Aug
Reputacja: 56
Post: #1
Żur, żurek, barszcz biały na własnym zakwasie - [Przepis]
Dobra zupa,pożywna , na czasy postapo i nie tylko , składniki łatwo dostępne i wykonanie dosyć nie skomplikowane.

Na 2gi dzień jeszcze lepsza.
B. dobre na kaca.


Czyto żur czy barszcz biały?.

Tak do końca to nie wiadomo , trwa odwieczna dyskusja.

Barszcz biały b.dawno temu robiono z kiszonej rośliny "Barszczu zwyczajnego"
Inna szkoła to że barszcz biały jest robiony z mąki pszennej i zabielany , natomiast żur był robiony z mąki żytniej i nie był zabielany , ogólnie temat rzeka.

Jest naprawdę prosty w wykonaniu , składniki mamy w sklepie obok , lub też nawet bez wychodzenia , bo może mamy je w szafce i lodówce.
Co potrzeba:
Jak zrobić żurek na zakwasie.Przepis poniżej

2 litry wody
3 kiełbaski białe
200 gram boczku wędzonego
1 cebula
2 łyżki majeranku
ok łyżeczka soli
2 łyżki śmietany
2-3 liście laurowe
3-4 kulki ziele angielskie

Zakwas na żurek
0,5 litra wody
3 łyżki mąki żytniej(jest specjalna mąka żurkowa , ale nie warto ,lepiej kupić razową typ 2000 lub 720)
1 ząbek czosnku

Reszta na filmie.



A gdzie w Hymnie Narodowym jest mowa o przemyśle energetycznym?
Odpowiedź: ..... pod twoim przewodem...

[Obrazek: sygnatura_dar-2016.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-14 12:54 AM przez Boungler.)
2014-12-13 11:36 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gregre Offline
Użytkownik Premium
Premium

Liczba postów: 201
Dołączył: 2014 Jan
Reputacja: 31
Post: #2
RE: Żur, żurek, barszcz biały na własnym zakwasie - [Przepis]
Kiełbasa biała, surowa, własnej roboty powinna być, wczoraj robiłem Smile
Własny wyrób w cenie ~12pln o niebo lepszy niż ze sklepu, trzeba tylko pokombinować kilka razy na początku aby przypadło do gustu z przyprawami.

Dolny Śląsk
2014-12-14 07:14 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Odpowiedz 

Węgiel aktywny

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zupa kwas, kwasek, biała kwaśna, golonkowa - [Przepis] borekpriv 5 3,341 2017-04-03 09:15 PM
Ostatni post: borekpriv
  Jak zrobić domowy chleb? [Przepis] makpfi 37 24,278 2017-04-02 07:37 PM
Ostatni post: Antoś Jones
  Jak zrobić leczo [Przepis] borekpriv 2 2,204 2016-08-09 05:24 PM
Ostatni post: wujek
  Paprykarz Szceciński , smak jak za PRLu [PRZEPIS] borekpriv 0 6,947 2016-01-31 11:51 AM
Ostatni post: borekpriv
  Jak zrobić bogracz? - czyli wyżerka na maxa [Przepis] borekpriv 2 3,318 2015-05-05 09:48 PM
Ostatni post: borekpriv

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Wróć do góryWróć do forów