Filtry do rekuperatorów


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konfitowanie -sposób na przechowywanie mięs i nie tylko
Autor Wiadomość
borekpriv Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 284
Dołączył: 2012 Aug
Reputacja: 56
Post: #1
Konfitowanie -sposób na przechowywanie mięs i nie tylko
Pamiętacie kiełbasę ze świniobiciaie zalaną smalcem ? między innymi to się nazywa "konfitowanie"
Jako że poniekąd interesuję się jedzeniem (bahahahahahahah) chciałbym o tym wspomnieć.
Cytat:....Początkowo konfitowanie oznaczało konserwowanie. To bardzo stara metoda, którą stosowano zwłaszcza w czasach, gdy jeszcze nie było zamrażarek i lodówek. Polegała ona na tym, że mięso było najpierw bardzo intensywnie solone, następnie zalewane rozpuszczonym smalcem i zagotowywane. Po konfitowaniu, mięso pozostawiane było w zastygniętym tłuszczu. W ten sposób zakonserwowane mięso odstawiane było w chłodne miejsce i można je było tak stosunkowo długo przechowywać.
http://eurofit-recepty.cz/czy-wiesz-co-t...nfitowanie
i kilka przepisów

z http://www.polskagastronomia.com/index.p...nfitowanie

Cytat:Konfitowany schab w smalcu

Idealny byłby domowy smalec wieprzowy albo gęsi.
Około 1 ½ kg schabu wieprzowego pokrój w większą kostkę. W moździerzu lub mikserze utrzyj 2 łyżki soli morskiej, 2 goździki, ½ łyżeczki cynamonu, 2 listki laurowe, dodaj łyżkę świeżo mielonego pieprzu. Mieszanką dobrze natrzyj mięso, włóż je do miski, dodaj kilka gałązek szałwii lub rozmarynu i zalej całość białym winem, tak aby przykryć mięso. Odstaw na noc lub na całą dobę do lodówki. Wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz i włóż do brytfanny. Zalej rozpuszczonym smalcem wieprzowym lub gęsim, tak aby tłuszcz zakrył całkowicie mięso. Piecz w 120°C około 3,5 godziny, przykryte delikatnie papierem do pieczenia zanurzonym w tłuszczu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Konfit można jeść od razu. Aby go przechować dłużej, wystudź mięso. Zbierz tłuszcz znad galaretki powstałej po upieczeniu. Mięso ułóż w słojach i zalej gorącym przecedzonym przez gazę czystym smalcem. Nadmiar znakomicie nada się do kolejnego konfitowania lub jako dodatek do ziemniaków pieczonych albo kaszy gryczanej.

Można też konfiotować warzywa
Cytat:Konfitowane warzywa

Wspaniały jesienny dodatek do makaronów i kasz. Szczególnie polecam teraz, jesienią, gdy warzywa są najlepsze. Trochę parmezanu i świeżej pietruszki jako dodatek. Pycha!
Kilka marchewek, pęczek selera naciowego, 2-3 cebule pokrój w podobne kawałki. Dodaj 2 listki laurowe, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki soli morskiej, łyżkę otartego majeranku lub tymianku, kilka ziaren czarnego pieprzu, spory pasek świeżej skórki cytrynowej. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej oliwą, żeby przykryła warzywa. Piecz przez 3-4 godziny w 100°C. W trakcie pieczenia w oliwie tworzyć się będą bąbelki wody odparowującej z warzyw. Warzywa przełóż do słojów i szczelnie zamknij. Mogą być przechowywane kilka miesięcy.
http://www.polskagastronomia.com/index.p...nfitowanie

Schab przetestuję

A gdzie w Hymnie Narodowym jest mowa o przemyśle energetycznym?
Odpowiedź: ..... pod twoim przewodem...

[Obrazek: sygnatura_dar-2016.gif]
2015-07-06 06:55 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
viragolo Offline
Czyta i pisze
***

Liczba postów: 165
Dołączył: 2014 Oct
Reputacja: 5
Post: #2
RE: Konfitowanie -sposób na przechowywanie mięs i nie tylko
Dzięki za info Wink Idealnie pasuje to do moich planów testowania kuchni słowian, tak więc zapewne i ja przetestuję ten sposób konserwacji. Zrobię fotki itp.
2015-07-07 05:57 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Marian Offline
Użytkownik Premium
Premium

Liczba postów: 138
Dołączył: 2014 Oct
Reputacja: 5
Post: #3
RE: Konfitowanie -sposób na przechowywanie mięs i nie tylko
Nie znalazłem nigdzie informacji, jak długo tak przygotowane mięsa zachowują świeżość ... Z dzieciństwa pamiętam, że tak właśnie mama często mięso przygotowywała (a ojciec przywoził mi do internatu kiełbasę w słoikach, smalcem zalaną - Boże, co to był za smak ... Smile ) ale czy to wytrzyma dłużej niż kilka miesięcy ?

Marian
[Obrazek: sygnatura_dar-2018.gif]
2015-07-07 08:51 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
borekpriv Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 284
Dołączył: 2012 Aug
Reputacja: 56
Post: #4
RE: Konfitowanie -sposób na przechowywanie mięs i nie tylko
3-4 miesiące to na 100% , właśnie rozmawiałem z mamą , w grudniu świniobicie a na Wielkanoc było wyciągane i później , trzymane było w chłodnym miejscu , nie w lodówce , w dużych kamiennych garnkach .
Na moje jak się zrobi w słoikach to można wydłużyć okres , gdyż produkt jest bardziej chroniony.

U mnie pęta kiełbasy zalewali wrzącym smalcem , w kamiennym garnku to stygło nawet pół dnia .Więc prawie to samo co gotowanie w temp 100 czy 120 stopni kilka godzin.

Ta wiedza jest zapominana , a szkoda , a ten smak...........

A gdzie w Hymnie Narodowym jest mowa o przemyśle energetycznym?
Odpowiedź: ..... pod twoim przewodem...

[Obrazek: sygnatura_dar-2016.gif]
2015-07-07 03:40 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Masełko Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 2011 Dec
Reputacja: 17
Post: #5
RE: Konfitowanie -sposób na przechowywanie mięs i nie tylko
Mam w piwnicy ponad roczne słoiki smalcu wezmę na zlot tylko nie wiem czy małosolne wyjdą na czas. A co do kiełbasy to domowej produkcji na pewno postoi bardzo długo tylko lepiej żeby dobrze była uwędzonw i nie parzona.

LB Mechanika samochodowa i maszyn|pospawam sprzęt do destylacji|elektryka
[Obrazek: sygnatura_dar-2018.gif]
2015-07-08 02:17 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Odpowiedz 

Węgiel aktywny

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Question Przechowywanie żywności w warunkach domowych npf 85 62,070 2018-01-17 11:10 AM
Ostatni post: gajowy
  Ziemianka - przechowywanie żywności ExtremeTeam 12 10,007 2016-03-21 06:41 PM
Ostatni post: ExtremeTeam
  Przechowywanie, mielenie i przyrządzanie ziarna makpfi 29 24,935 2016-02-22 10:21 AM
Ostatni post: maciek199815
  W jaki sposób przechowujecie żywność? Pielgrzym 1 2,200 2012-11-14 05:05 PM
Ostatni post: darnok
  Dania gotowe - sklepowe i nie tylko Diatłow 4 3,568 2012-11-01 09:24 AM
Ostatni post: Kozmikus

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Wróć do góryWróć do forów