Filtry do rekuperatorów


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Domowa spiżarnia" wyd. Arystoteles
Autor Wiadomość
kashan Offline
Chcę...
***

Liczba postów: 191
Dołączył: 2013 Dec
Reputacja: 101
Post: #1
"Domowa spiżarnia" wyd. Arystoteles
„Domowa spiżarnia” wyd. Arystoteles
ISBN: 978-83-60910-50-4

Książkę zakupiłem jakiś czas temu dzięki serwisowi tablica.pl (teraz nieszczęsne olx.pl) za 30zł niby używaną a wygląda jak dopiero wyciągnięta z pudełka z drukarni.

Twarda okładka, bardzo dobry jakościowo druk, masa zdjęć i obrazków, papier śliski (nie wiem jak on się nazywa). Porządnie zszyta i sklejona. Co najważniejsze, cała idea spisania tej książki jest bliska tematyce naszego forum co wyjaśni wstęp.

Zacytuję poniżej spis treści oraz wstęp który zaciekawił mnie do dalszego przeglądania pozycji którą uznałem za wartą do przeczytania w odleglejszym terminie.


Cytat:Spis treści:

Wstęp (str. 8-19)

Rozdział I: Alkohole (str. 19-84)
Nalewki
Likiery
Miody
Wódki
Wina
Piwa

Rozdział II: Przetwory z owoców, warzyw i grzybów (str. 87-156)
Soki
Kompoty
Owocowe smakołyki
Galaretki
Dżemy
Powidła
Konfitury
Marmolady
Przeciery
Marynaty
Kiszonki
Różności

Rozdział III: Przetwory z mięsa i ryb (str. 167-197)
Wędliny, wędzonki
Konserwy
Różności

Rozdział IV: Mrożonki (str. 199-210)

Rozdział V: Susze (str. 211-217)

Rozdział VI: Pożyteczne zioła, aromatyczne przyprawy (str. 217-229)
Zioła
Przyprawy warzywne

Rozdział VII: Oleje i octy, masła i sery (str. 231-236)
Oleje
Octy
Masła
Sery

Rozdział VIII: Przechowywanie owoców i warzyw (str. 239-243)

Rozdział IX: Tradycyjne dania mączne (str. 243-253)

Rozdział X: Domowy wypiek chleba i ciast drożdżowych (str. 253-262)
Pieczywo
Żury
Ciasta drożdżowe

Index

Bibliografia

Wstęp, który tak bardzo mnie zaciekawił:
Cytat:(…)
W czasach, gdy sklepowe półki uginają się pod ciężarem gotowych i nie zawsze zdrowych produktów, zapominamy o urokach starej spiżarni oraz walorach smakowych i pożytkach zdrowotnych płynących z domowych potraw.

Przypominamy je. Powracamy do tradycyjnych, wypróbowanych przepisów, z których korzystały nasze mamy, babcie i prababcie.

(…)

Nasi przodkowie nie mylili się, traktując spiżarnię i piwniczkę jak największe domowe skarbce, bo w nich kryło się bogactwo smaku, aromatu i... zdrowia.
W każdym szanującym się dworze klucz do spiżarni miała tylko pani domu, a klucz do domowej piwniczki przechowywał jedynie gospodarz. Do pomieszczeń tych, kryjących domowe zapasy, nie mógł wejść każdy. Cenne przetwory strzeżono przed apetytem służby, dzieci i gości – łasuchów. Wpuszczenie gościa do piwnicy czy spiżarni i pokazanie mu swych domowych zasobów traktowano jako wyróżnienie.

(…)

W każdym szanującym się dworze były piwnice. Na ogół aż trzy! Przynajmniej tak zalecały dworskie poradniki i kalendarze w dawnych wiekach. Dlaczego aż tyle? Pierwsza z nich miała być przeznaczona wyłącznie na mleko, masło, nabiał itp. artykuły. Od stuleci wiedziano, że mleko łatwo przejmuje zapach innych produktów, dlatego zapewniano mu izolację od nich w oddzielnym pomieszczeniu.
Druga dworska piwnica służyła zwykle do przechowywania warzyw oraz beczek z kiszoną kapustą, która była bazą wielu słynnych staropolskich potraw...

(…)
W tej samej piwnicy było też, oczywiście, miejsce na ziemniaki...

(…)
Wreszcie trzecia wzorcowa piwnica służyła do przechowywania trunków: win i piw, a także miodów i soku brzozowego, z którego po dodaniu rodzynków i cukru wytwarzano tańszy trunek przypominający wino.

(…)

A w jaki sposób przechowywano produkty? Warzywa układano warstwami, według gatunków, i przesypywano suchym piaskiem. Kiszone ogórki i kapustę (…) przechowywano w beczkach. Z kolei wina układano na półkach, przy których umieszczano drewniane etykiety z nazwą trunku i rokiem jego produkcji...

… i masa innych objaśnień co do czego i z czym się „to je”. Bardzo czytelnie i przystępnie wszystko zostało opisane. Przepisy są praktycznie „idioto odporne”. Przepisy na ocet, na chleb, na olej i cała masa innych szczególnych produktów których nie wyobrażamy sobie sami w domu wyprodukować a w spisie treści nie zostały wyszczególnione. Spis treści jest ogólnikowy ale dokładnie zacytowany z książki. Wszystko przepisuję z książki, nic nie zostało skopiowane z jakiejkolwiek strony.

Polecam zakupić, warto żeby nawet leżała w razie czego na półce i się kurzyła niż żeby w potrzebie nie wiedzieć kompletnie nic Smile
2014-04-27 06:26 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Odpowiedz 

Węgiel aktywny

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wojna domowa lub wojna - [Poradnik] Boungler 16 18,664 2016-11-06 07:12 PM
Ostatni post: KrzysztofLis

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów