Filtry do rekuperatorów


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Fumigacja" beczki z zapasami CO2+argon
Autor Wiadomość
Borato Offline
Rozgląda się
**

Liczba postów: 14
Dołączył: 2015 Nov
Reputacja: 2
Post: #1
"Fumigacja" beczki z zapasami CO2+argon
Witam.
Czy ktoś ma doświadczenia z zabezpieczenia zapasów w beczce plastikowej(niebieska 60l po przyprawach) gazem-mieszanka CO2 i argonu??
Właśnie mam taki gaz do domowego palnika TIG.
W beczce będa higroskopijne zapasy:
ryz, pszenica, makarony, kasze. Tongue bo treść jest w wekach i uwędzona.
Borato
2015-11-05 07:28 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Borato Offline
Rozgląda się
**

Liczba postów: 14
Dołączył: 2015 Nov
Reputacja: 2
Post: #2
RE: "Fumigacja" beczki z zapasami CO2+argon
Witam.
Ostatnio bawiłem się w wędzenie serków i wędlin po remoncie wędzarni(była przerwa jakieś 5 lat) i nabyłem zamykarkę próżniowa. I jakby potraktować kaszę czy ryż w mikrofali - tak ze 2 minuty w celu zabicia szkodników jeśli by były, to potem po odessaniu powietrza i zamknięciu ww. sypkich ziarnistych jeszcze dodatkowo w próżniowe woreczki to ile by to poleżało??
Czekam na konstruktywne uwagi.
Borato
2019-01-23 04:05 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Boungler Offline
Super Moderator
******
Super Moderators

Liczba postów: 3,032
Dołączył: 2010 Oct
Reputacja: 241
Post: #3
RE: "Fumigacja" beczki z zapasami CO2+argon
Takiej konkretnej odpowiedzi ile ta żywność wytrzyma, chyba nikt Ci nie udzieli. Jest to kwestia sposobu jaki stosujesz i późniejszych warunków przechowywania. Sporo osób z forum eksperymentuje z przechowywaniem żywności i praktycznie każdy ma jakieś zapasy, których dogląda.
Poczekaj, być może ktoś jeszcze się na ten temat wypowie.

Krzysiek | Lubelskie | Grafika | Informatyka | Mechanika | Elektronika | Film i Reportaż | CB
[Obrazek: moje_edc.gif][Obrazek: latarka.gif][Obrazek: radiokomunikacja.gif][Obrazek: narzedzia.gif][Obrazek: ogien.gif][Obrazek: telefon.gif]
2019-01-23 07:37 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pozyskiwacz Offline
Stary wyjadacz
*****

Liczba postów: 1,102
Dołączył: 2010 Nov
Reputacja: 138
Post: #4
RE: "Fumigacja" beczki z zapasami CO2+argon
Ryż i kasze przesypane do butelek PET , w miarę możliwości ubite w środku , szczelnie zamknięte i trzymane w temperaturze pokojowej wytrzymały na razie pięć lat po terminie przydatności podanym na opakowaniu. Nie widać żadnych zmian, ani w wyglądzie, ani w smaku po przyrządzeniu.
Za kilka , kilkanaście lat postaram się napisać coś więcej...

Pakowania próżniowego i podgrzewania w mikrofalówce nie stosowałem, ale na zdrowy rozum powinno to wydłużyć trwałość.

Co do przechowywania wędzonek to są lepsze metody:
-Bierze się świnie i knura.One mają małe świnki. Jak podrosną to zabija się jedną, zjada, potem następną itd. Jak się skończą to powinno już być nowe pokolenie. Można tak ciągnąć bardzo długo, na pewno dłużej niż wytrzyma zakonserwowane mięso.
To trochę żart . Zapasy też są potrzebne, ale chciałem zwrócić uwagę że oprócz gromadzenia konserw są i inne sposoby na zabezpieczenie żywności.

Wojtek.Beskid Niski/rolnictwo-ogrodnictwo-konie/mechanika-ślusarstwo-kowalstwo/laminaty/stare narzędzia rolnicze/ciągniki rolnicze SAM/samochody terenowe/motocykle/ciężarówki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-01-24 11:49 AM przez Pozyskiwacz.)
2019-01-24 11:40 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
geek_on Offline
Użytkownik Premium
Premium

Liczba postów: 103
Dołączył: 2018 Dec
Reputacja: 9
Post: #5
RE: "Fumigacja" beczki z zapasami CO2+argon
(2019-01-23 04:05 PM)Borato napisał(a):  tak ze 2 minuty w celu zabicia szkodników jeśli by były, to potem po odessaniu powietrza i zamknięciu ww. sypkich ziarnistych jeszcze dodatkowo w próżniowe woreczki to ile by to poleżało??
Rozmawiałem niedawno z technologiem żywności. Spytałem go konkretnie o próżniowe przechowywanie mąki. Stwierdził, krótko, że to głupie i bezsensowne pytanie, bo mąka, podobnie jak makarony i ryż, należą do produktów długotrwałych i trudno ocenić maksymalny czas ich przechowywania i że jeśli są przechowywane w suchym, chłodnym i ciemnym środowisku, mogą leżeć wiele lat, a data trwałości wynika z przepisów.

[Obrazek: sygnatura_dar-2019.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-01-24 05:02 PM przez geek_on.)
2019-01-24 05:02 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Odpowiedz 

Węgiel aktywny

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Piwniczka z zapasami - warto oglądnąć Boungler 2 4,138 2011-01-22 10:39 AM
Ostatni post: Boungler

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów