Filtry do rekuperatorów


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nóż - co wybrać na trudne czasy
Autor Wiadomość
killrathi Offline
Czyta i pisze
***

Liczba postów: 221
Dołączył: 2013 Apr
Reputacja: 54
Post: #1
Nóż - co wybrać na trudne czasy
Nóż to narzędzie... dlatego ten dział a nie broń.
W poniższym tekście skupię się zatem wyłącznie na użyciu noża jako narzędzia.

WSTĘP
-------
Na początek nasuwa się podstawowe pytanie - jaki nóż będzie najlepszy na trudne czasy.
Odpowiedź jest banalna. Każdy który jest ostry i którym umiemy się posługiwać, bo pamiętać trzeba że istotna jest głowa... głownia dopiero później. Ok, ale co wybrać, co jest najlepsze i dlaczego.


1. STAL
-------
Nie będę wnikał w kwestie metalurgiczne i naukowe...
Dla nas wystarczy uproszczona informacja że są dwa typy stali:
- węglowa
- nierdzewna

1. Stal węglowa jest stalą podatną na korozję, po kontakcie ze środowiskiem wilgotnym, kwaśnym pokrywa się nalotem rdzy lub patyną.
Przykładowe stale:
- sprężynowe (50hs, 50hf, 65g) - stale z niewielką zawartością węgla 0,4-0,5% idealne na duże noże, maczety, miecze, itp... Charakteryzują się bardzo dużą wytrzymałością klingi
- ncv1 i jej odpowiedniki 1.2235, 80crv2 - doskonała stal na wszelkie ostrza. Hartuje się na wysokie twardości (ok 60 HRC) zachowując wysoką udarność
- nc6 - stal o dużej zawartości węgla, wysoka twardość
- stale łożyskowe (np. łh15, 52100) - świetne stale na noże, charakteryzują się wysoką twardością i wytrzymałością
- nc11lv, d2, k110 - wysoka zawartość węgla, wysoka zawartość chromu - doskonała stal na noże o dużej twardości i jak na stal węglową dużej odporności na korozję

2. Stale nierdzewne - czyli stale z bardzo dużą zawartością chromu w składzie dzięki czemu są odporne na korozję i patynę. Przykładowe stale:
- N690, 440C - jedne z popularniejszych stali w nożach, przyzwoite trzymanie ostrości, stal raczej nie nadająca się na noże duże
- AEB-L - dobrej klasy stal nierdzewna, wysoko się hartuje, wytrzymała klinga
- 420 - najtańsze stale nierdzewne, niska zawartość węgla. Często używana w tanich nożach

3. Którą stal wybrać?
To w dużej mierze zależy od tego do czego ma być nóż oraz od osobistych preferencji - istnieje tyle samo zwolenników stali węglowych jak i jej przeciwników. W mojej opinii każda stal która jest prawidłowo obrobiona cieplnie nada się na nóż na trudne czasy

KONSTRUKCJA
--------------
nóż z pełnym trzpieniem (full tang) czy z trzpieniem ukrytym (hidden tang)?

1. Noże z trzpieniem pełnym, czyli tzw. full tang to najmocniejsza konstrukcja noża, charakteryzuje się tym że pełen kształt noża jest stalowy, rękojeść stanowią zamocowane za pomocą nitów, pinów lub śrub okładki

[Obrazek: alu3qBP.jpg]

dla zmniejszenia masy noża i poprawy wyważenia wielu producentów stosuje otwory odciążające w rękojeści

[Obrazek: 3m5smHD.jpg]

2. Noże z trzpieniem ukrytym, tzw. hidden tang

[Obrazek: 73iqyrs.jpg]

Jeżeli trzpień wykonany jest prawidłowo nóż będzie miał wysoką wytrzymałość - czyli trzpień nie jest zbyt cienki oraz przejście między głownią a trzpieniem jest zaokrąglone tak by nie powstał osłabiający konstrukcję karb.
Poniżej trzpień zbyt cienki:
[Obrazek: XQTD0CQ.jpg]

Długość trzpienia nie ma większego znaczenia (zakładając prawidłową konstrukcję noża), spotyka się trzpienie krótkie, dodatkowo wzmacniane pinem po środku rękojeści, który dodatkowo utrzymuje ostrze w rękojeści po trzpienie dłuższe od rękojeści które są na głowicy zaklepywane lub zakręcane

3. Który wybrać? W mojej opinii pełny trzpień. W przypadku hidden tanga najsłabszym miejscem jest przejście głowni w trzpień - jeżeli jest źle wykonane nóż pęknie w tym miejscu. Pełny trzpień pozbawiony jest tej wady. Dodatkowo jeżeli założymy zniszczenie rękojeści noża to samo ostrze typu full tang nadal jest w pełni użytkowe, łatwo można zrobić improwizowaną rękojeść np. poprzez okręcenie sznurkiem

GEOMETRIA
-----------

Geometria noża determinuje jego zdolności tnące...

1. Grubość stali
- <=2,5 - głównie noże kuchenne, składane lub niewielkie noże z głownią stałą
- 2,5-4mm - najpopularniejsza grubość, nadająca się na 90% użytkowych noży
- >4mm - duże noże do rąbania, choppery.

2. Szlif - przekrój
Skupimy się na najważniejszych gdyż kombinacji szlifów jest dużo:
- szlif wklęsły
[Obrazek: xqRF4ok.jpg]
Doskonały w przypadku brzytew i noży mających jak najlepiej ciąć... niestety kosztem wytrzymałości

- szlif wypukły (tzw. convex)
[Obrazek: hhVKMx6.jpg]

najwytrzymalszy szlif, jednakże jeżeli jest zbyt duży może być kłopot z cięciem produktów spożywczych - wystąpi efekt łupania

- szlif płaski
[Obrazek: NrYKbQ6.jpg]

najpopularniejszy i najbardziej uniwersalny szlif noża.

3. Szlif - wysokość
- szlif pełny
[Obrazek: 0nKtdK2.jpg]

Szlifowana jest cała szerokość noża, szlify o tej wysokości gwarantują najlepsze zdolności tnące jednakże kosztem wytrzymałości noża

- szlif niepełny
[Obrazek: gvH0fo7.jpg]

Wysokość szlifu determinuje zdolności tnące i wytrzymałość noża - im szlif niższy tym klinga jest mocniejsza... ale słabiej tnie.

TWARDOŚĆ
-----------
Twardość stali określamy w skali Rockwella (HRC)
wśród miłośników noży istnieje pęd ku jak największej twardości głowni, istnieją stale które można hartować na 65 a nawet 67 HRC - noże takie będą bardzo twarde (większość pilników do stali ma ok 64 HRC).
Z praktycznego punktu widzenia najbardziej optymalną twardością jest 58-60 HRC - nóż jest wystarczająco twardy by nie tępił się zbyt szybko (w tym miejscu pomijamy całkowicie odporność na ścieranie - gdyż ta jest różna dla różnych stali) i na tyle udarny (w mocnym uproszczeniu - im twardszy tym mniej udarny) by wytrzymał rąbanie, batonowanie... i wystarczająco łatwy do naostrzenia np. w terenie... bez wyspecjalizowanych ostrzałek z nasypem diamentowym itp... W mojej opinii to złoty środek

RĘKOJEŚĆ
----------
1. materiały naturalne - drewno, poroże, kości, skóra. Najstarsze i do dziś używane materiały na rękojeść noża. Wymagające zabiegów pielęgnacyjnych (woskowanie, olejowanie) by nie były nadwrażliwe na wilgoć, by się nie rozsychały, nie pękały

2. materiały syntetyczne - micarta, g10, juma, rezotex - najczęściej to laminaty na bazie żywic epoksydowych, poliestrowych itp... materiały całkowicie bezobsługowe, niewrażliwe na wilgoć

3. materiały stabilizowane - np. stabilizowane drewno to połączenie pkt 1 i 2 czyli drewno przesycone ciśnieniowo specjalną żywicą. Ma wygląd drewna ale właściwości syntetyka

Po raz kolejny wybór materiału na rękojeść to kwestia własnych upodobań.

PODSUMOWANIE
----------------

Ok... więc jaki ten nóż wybrać?
Najpierw napiszę jakiego nie wybierać. Przede wszystkim omijać szerokim łukiem noże tanie, niestety nóż w cenie 20 zł nie będzie nożem dobrym gdyż kawałek dobrej stali kosztuje więcej...
Omijać noże wojskowe typu bagnet do AK-47. Dlaczego? Po pierwsze, bagnet to nie nóż - został zaprojektowany do zupełnie innych zadań, po drugie... mit wysokiej jakości sprzętu wojskowego dawno upadł... zwłaszcza w czasach kiedy przetargi rozpisują księgowi a nie specjaliści.
Omijać również noże "wojskowe" - czyli wszelkie groźnie wyglądające noże a'la Rambo, z dużą ilością ząbków, cudów w rękojeści, czernionych głowni itp... Są to niestety najczęściej noże bardzo nędznej jakości... powłoka okazuje się tanią farbą proszkową, tania stal i słabe wykonanie. Niestety często noże te tylko wyglądają bo działać nie chcą - gruba stal z niskim szlifem i bardzo grubą krawędzią tnącą.

Więc co wreszcie wybrać?
JA bym wybrał nóż długości 22-23cm z 10-11cm głownią. Koniecznie typu full tang, ze stali o grubości 3-3,5mm i szlifem 1/3 wysokości... Stal węglowa za jej zdolności cięcia (w mojej opinii lep1szej niż stale nierdzewne) oraz wytrzymałości. Rękojeść z micarty. Wybrałbym np. to:

[Obrazek: TUXCKim.jpg]

Tak, ja go zaprojektowałem i wykonałem... Właśnie jako uniwersalne narzędzie na każdą okazję. W mojej opinii nóż ten doskonale sprawdzi się zarówno teraz, w czasach względnego spokoju jak i w przypadku trudnych czasów...
Lub inny nóż o podobnym kształcie i parametrach... Niestety... nie ma odlotowego i "komandoskiego" wizerunku Wink

Jak zwykle zapraszam do dyskusji.

Jak robię noże || Killrathi Knives
[Obrazek: sygnatura_dar-2015.gif]
2016-06-19 06:30 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kozmikus Offline
Super Moderator
******
Super Moderators

Liczba postów: 938
Dołączył: 2011 Mar
Reputacja: 76
Post: #2
RE: Nóż - co wybrać na trudne czasy
Plus za prostotę i konkrety.
Podaj cenę na PW Wink

Małopolska | Żywność | Rolnictwo | Narzędzia | Geologia | Energia alternatywna | Budownictwo
2016-06-19 07:10 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wasyl1975 Offline
Rozgląda się
**

Liczba postów: 4
Dołączył: 2014 Aug
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Nóż - co wybrać na trudne czasy
Witam. Mnie też by interesowała cena tego cudeńka.

[Obrazek: sygnatura_dar-2017.gif]
2016-06-20 08:31 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dersu Offline
Czyta i pisze
***

Liczba postów: 61
Dołączył: 2012 Feb
Reputacja: 12
Post: #4
RE: Nóż - co wybrać na trudne czasy
Cześć,
proszę o cenę tego noża na PW.

pzdr
Dersu
2016-08-28 02:11 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Looki Offline
Czyta i pisze
***

Liczba postów: 64
Dołączył: 2015 Jan
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Nóż - co wybrać na trudne czasy
Widać opis znawcy.
Dzięki za wiele przydatnych informacji.

Również poproszę info o cenie na PW.
2016-09-07 09:56 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Odpowiedz 

Węgiel aktywny

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Kłódka - jaką wybrać? WarBlok 16 29,522 2016-12-07 07:08 PM
Ostatni post: LARPAK
  Jaki nóż do 300 zł? Hasprim 35 28,094 2014-04-13 06:05 PM
Ostatni post: zaCiety
  Nóż kieszonkowy od baladèo - 34 g Tsunami 22 18,308 2013-11-30 06:56 AM
Ostatni post: Sullivan

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów