Boungler Alienator - Serwis Informacyjny


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sok z brzozy
Autor Wiadomość
Pozyskiwacz Offline
Stary wyjadacz
*****

Liczba postów: 775
Dołączył: 2010 Nov
Reputacja: 94
Post: #1
Sok z brzozy
Dziś o możliwości uzyskania pysznego i zdrowego napoju.Chodzi o sok z brzozy,zwany oskołą.
Na wiosnę , niedługo po zejściu śniegu w brzozach zaczynają krążyć soki.
Warto je zbierać bo zawierają wiele zdrowych składników np. duże ilości potasu i wapnia.Podobno oskoła zapobiega powstaniu kamieni żółciowych, żółtaczce,kamicy nerkowej i chorobach dróg moczowych.Stosuje się ją również przeciwko wypadaniu włosów, na tłuste włosy z łupieżem.A zwłaszcza na wiosnę w kuracji wzmacniającej i przyśpieszającej przemianę materii.
Oskoła zaczyna lecieć z początkiem wiosny, a kończy jak się pojawiają pierwsze listki na drzewach.
Są trzy sposoby jej uzyskania:
-najbardziej wydajny, czyli nacinanie pnia , w litere V i podstawienie naczynia.Osobiście nie stosuję,bo powoduje silne uszkodzenia drzewa,trudne do zaleczenia.
-nawiercenie pnia.Też dość wydajne.Potrafi wypłynąć 1 litr/godz.
Ważne żeby nie wiercić za nisko,minimum 1m nad ziemią, bo będziemy ciągnąć sama wodę.Im wyżej tym soku jest mniej,ale jest bardziej gęsty.

.jpg  butelka na pniu.jpg (Rozmiar: 108.77 KB / Pobrań: 233)
Jak jest słoneczny dzień to nie ma znaczenia,ale normalnie warto wwiercić się od południowej strony,albo najbardziej nasłonecznionej.
Ja wiercę na głębokość 2-2,5 cm.Wiertłem 5,5mm i wkładam rurkę od napojów.Można również kawałek pustej w środku gałązki np. bzu.Albo wystrugane korytko.Tyle że wtedy otwór musi być większy,a mnie zalezy na jak najmniejszym uszkodzeniu drzewa.
Po zakończeniu ściągania oskoły zatykamy otwór kołeczkiem.

.jpg  kołeczek.jpg (Rozmiar: 108.96 KB / Pobrań: 187)
Można też posmarować maścią ogrodniczą np. "Funaben"
-trzecim sposobem jest obcięcie gałązki grubości 1-2 cm , przygięcie jej i podwieszenie butelki.Sprawdzają się butelki po "Kubusiu" bo mają fajne przewężenie i łatwo można je podwiązać.

.jpg  butelka na gałęzi.jpg (Rozmiar: 105.36 KB / Pobrań: 177)
Problemem jest przechowywanie oskoły.Przez kilka dni można je przechowywać w lodówce. Do dłuższego przechowywania najlepiej je zamrozić.Można również odparować nadmiar wody, ale nigdy tego nie stosowałem.Podobno trzeba uważać żeby cukier się nie skarmelizował.
Słyszałem również że można zrobić wino z oskoły.Nie próbowałem,może wartoTongue
Im suchsza i bardziej słoneczna pogoda , tym sok ma intensywniejszy smak i więcej składników mineralnych,ale oczywiście Coli nigdy nie uzyskamyBig Grin

Wojtek.Beskid Niski/rolnictwo-ogrodnictwo-konie/mechanika-ślusarstwo-kowalstwo/laminaty/stare narzędzia rolnicze/ciągniki rolnicze SAM/samochody terenowe/motocykle/ciężarówki.
[Obrazek: sygnatura_dar-2014.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-11 12:04 PM przez aPC.)
2011-03-26 08:06 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
piotr Online
Super Moderator
******
Super Moderators

Liczba postów: 453
Dołączył: 2010 Oct
Reputacja: 44
Post: #2
RE: Sok z brzozy
To ja dodam jeszcze od siebie 2 grosze.
Poszukałem troche w internecie i to co udało mi się zgromadzić umiesczam w pigułce:

sok z brzoz zwany również oskołą oraz (podobno) "szlachetne łzy Betuli" (nie wiem czy to sobie ktoś wymyślił bo znalazlem tylko w jednym miejscu taką nazwę)

kiedy:
- pora do pozyskania soku to koniec marca początek kwietnia, jak tylko drzewa zaczynają pączkować
- i trwa to przez 2-4 tygodnie

jak:
- wybierać drzewa rosnące na możliwie podmokłym terenie
- ale nie rosnące na błotach
- dla otrzymania soku wybieramy brzozy o grubości nie mniejszej niż 20 cm

- NIE NACINAJCIE DRZEW, szkoda go, zdecydowanie lepiej i wygodniej jest wywiercić małą dziurkę
- nawiercenia wykonuje się skośnie tak, aby otwór miał LEKKI spad na zewnątrz
- najwięcej soku uzyskamy z otworu skierowanego na południe (strona najbardziej nasłoneczniona)

- wiercimy otwór o średnicy 1 cm na głębokość od 2 do 3 cm
- liczba nawierceń zależy od średnicy drzewa:
* przy pierśnicy 18-25 cm można wykonać 1 nawiert,
* przy średnicy 26-35 cm można wykonać 2 nawierty
* przy średnicy 36 c i więcej można wykonać 3 nawierty
- z jednego drzewa za sezon można otrzymać 100 do 130 i więcej litrów soku, po 5 do 6 litrów dziennie
- naczynia na sok powinny mieć pojemność nie mniejszą niż 3 litry

A teraz najważniejsza rzecz: likwidacja punku
- po zakończeniu pobierania soku należy wywiercony otwór SZCZELNIE zatkać
- nie strugajcie znalezionych patyków, albo, co gorsza, nie dobierajcie odpowiedniej grubości gałązki do tego celu!!
- należy wystrugać bardzo łagodny stożek o przekroju jednego końca mniejszym a drugiego większym od otworu
- wszystkie skaleczenia na pniu drzewa szybko smarujemy maścią ogrodniczą

wartości:
- sok brzozowy jest nietrwały. już po trzech, najwyżej pięciu dniach kwaśnieje i nie nadaje się do spożycia
- sok zawiera błyskawicznie przyswajalny cukier, kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), liczne sole mineralne, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, aminokwasy, witamin z grupy B.
- ma on rewelacyjne właściwości oczyszczania wątroby, daje wspaniałą elastyczną skórę, leczy trądzik, przyspiesza porost włosów

powyższe informacje zebrałem z:
http://survival.strefa.pl/bg_brzoza.htm
http://ciecinski.eco.pl/sok.html

a tutaj szybka instrukcja HOW TO:




Ja do nawiercenia dziurki wykorzystałem wiertło 5m idealnie pasuje do słomki od napoi, i zrobiłem to na wysokości około 2,5 metra. Pierwsza butelka 0,75L zapełniła mi się w jakieś 20-30 min, z drugą już tak szybko nie poszło (myślę że 1,5h na 1,5L).

Co do zaklejania otworu faktycznie jest z tym problem! Dopiero przy 3 podejściu udało mi się ją zatkać, tak żeby z niej nic nie kapało. Do zatkania wykorzystałem kołek, taki jaki stosuje się przy montażu mebli, ładnie go wyprofilowałem na całej długości i wbiłem młotkiem. A na koniec zakleiłem wszystko mazią którą zrobiłem z namoczonego papieru i mąki. Smile

Mogę dodać jeszcze, że woda jest bardzo "miła" Smile w smaku, ja bym określił to jako: puszysta woda z lekką nutą słodyczy Wink

Polecam wszystkim i życzę udanych zbiorów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-26 08:58 PM przez piotr.)
2011-03-26 08:55 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Boungler Offline
Super Moderator
******
Super Moderators

Liczba postów: 2,411
Dołączył: 2010 Oct
Reputacja: 190
Post: #3
RE: Sok z brzozy
Świetne informacje, na prawdę są to proste rzeczy a dają tyle do zrozumienia. Duży + dla Was. Kolejna kwestia to posiadanie w domu albo w ekwipunku np plecaka takiej praktycznej rureczki plastikowej. Są lekkie i pozwolą na zbieranie takiego soku. Ciekaw jestem czy tak też można pozyskiwać wodę - oraz jaki ma ona skład chemiczny - czy np. wymaga gotowania?
Jak dla mnie rewelacja. Brzozę można spotkać praktycznie wszędzie.
Pozyskiwacz jaki ten sok jest w smaku?
(2011-03-26 08:06 PM)Pozyskiwacz napisał(a):  Problemem jest przechowywanie oskoły.Przez kilka dni można je przechowywać w lodówce. Do dłuższego przechowywania najlepiej je zamrozić.Można również odparować nadmiar wody, ale nigdy tego nie stosowałem.Podobno trzeba uważać żeby cukier się nie skarmelizował.
- Dlaczego trzeba uważać na ten cukier? Coś się dzieje przez to z sokiem?

Krzysiek | Lubelskie | Grafika | Informatyka | Mechanika | Elektronika | Film i Reportaż | CB
Boungler kładzie Salomona - bo potrafi stworzyć coś z niczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-26 09:37 PM przez Boungler.)
2011-03-26 09:34 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PiranNinja Online
Przemądrzały :)
*****

Liczba postów: 892
Dołączył: 2010 Dec
Reputacja: 42
Post: #4
RE: Sok z brzozy
zrobi Ci się brzozocola o spalonym smaku Tongue

Noże|Survival|Wspinaczka|Wytwarzanie ekwipunku|Mój kanał YouTube! Zapraszam!
2011-03-27 12:04 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pozyskiwacz Offline
Stary wyjadacz
*****

Liczba postów: 775
Dołączył: 2010 Nov
Reputacja: 94
Post: #5
RE: Sok z brzozy
Co do wody, a raczej oskoły o bardzo małym stężeniu.Z brzozy rosnącej w normalnych, w miarę ekologicznych warunkach można pić bezpośrednio z drzewa.Zawsze tak piję i nic mi nigdy nie było.Z drzewa rosnącego na śmietnisku,albo w centrum dużego miasta raczej bym nie próbował gdybym nie musiał.Chociaż na pewno lepsza niż z kałuży.
Smak, bo ja wiem? Słodkawa woda mineralna o posmaku brzozy, bardzo łagodna w smaku.Różni się w zależności od nasłonecznienia,wilgotności,temp.
Najprościej sprawdzić samemu, iść do lasu,uciachać gałąź i podstawić kubekTongue Jak piszesz,brzozy prawie wszędzie rosną.
Z odparowaniem podobno jest ten problem (nigdy nie robiłem, znam z opowieści dziadków) że po pierwsze dużo soku potrzeba.Zależy od stężenia oskoły,ale nawet 5 i więcej litrów na 1 litr syropu (nawet do ponad 10l na 1 litr).Sam proces jest prosty,chodzi o wygotowanie nadmiaru wody,ale trzeba to robić powoli,na wolnym ogniu , mieszając.Zwłaszcza uważać w końcowej fazie, bo cukier lubi się skarmelizować, czyli mówiąc po ludzku-przypalić. Kiedyś używano do tego takich samych garnków jak do gotowania powideł-miedzianych.W nich mniej , albo wcale się nie przypalało. Niestety jak ceny złomu poszły w góre miedzianych garnków już nie maSad

Wojtek.Beskid Niski/rolnictwo-ogrodnictwo-konie/mechanika-ślusarstwo-kowalstwo/laminaty/stare narzędzia rolnicze/ciągniki rolnicze SAM/samochody terenowe/motocykle/ciężarówki.
[Obrazek: sygnatura_dar-2014.gif]
2011-03-27 07:04 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Archont
Unregistered

 
Post: #6
RE: Sok z brzozy
Podpisuje sie pod tym co napisał Pozyskiwacz, od siebie dodam, że zamiast nacinania drzewa, łamania gałęzi można stosować zwykłe kraniki (wyglądają podobnie jak te przy beczkach z piwem).
2011-03-27 08:27 AM
Odpowiedz cytując ten post
PiranNinja Online
Przemądrzały :)
*****

Liczba postów: 892
Dołączył: 2010 Dec
Reputacja: 42
Post: #7
RE: Sok z brzozy
Dziś wyglądnąłem przez okno i zobaczyłem, że sąsiad ze swojej brzózki ciągnie soczek. To nie będę gorszy ;p Zrobiłem własne stanowisko które wygląda tak:
[Obrazek: 5574432002_2f2ffb2fab_z.jpg]

Wiem, że trochę za nisko no ale... za późno

Noże|Survival|Wspinaczka|Wytwarzanie ekwipunku|Mój kanał YouTube! Zapraszam!
2011-03-30 03:09 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Boungler Offline
Super Moderator
******
Super Moderators

Liczba postów: 2,411
Dołączył: 2010 Oct
Reputacja: 190
Post: #8
RE: Sok z brzozy
Pozyskiwacz, teraz dopiero do mnie dotarło na jednym z Twoich zdjęć. Stary ale ty masz tam hektary!!! Pole idealne pod motolotnię i wyrzutnię rakiet balistycznych Big Grin Można też puszczać latawce Big Grin
acha i pytanie dodatkowe... powiedzcie mi specjaliści czy te drzewka przypadkiem nie odchorują te wasze nawierty?

Krzysiek | Lubelskie | Grafika | Informatyka | Mechanika | Elektronika | Film i Reportaż | CB
Boungler kładzie Salomona - bo potrafi stworzyć coś z niczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-30 03:41 PM przez Boungler.)
2011-03-30 03:39 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PiranNinja Online
Przemądrzały :)
*****

Liczba postów: 892
Dołączył: 2010 Dec
Reputacja: 42
Post: #9
RE: Sok z brzozy
ja swoje niebawem zakorkuję... wylazło jakieś 600ml soku przez 4h ale jest strasznie wodnisty i zupełnie niedrzewny... Nawiercę drugie drzewko jutro popołudniu Smile Teraz idę wystrugać koreczek Tongue

Noże|Survival|Wspinaczka|Wytwarzanie ekwipunku|Mój kanał YouTube! Zapraszam!
2011-03-30 05:36 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pozyskiwacz Offline
Stary wyjadacz
*****

Liczba postów: 775
Dołączył: 2010 Nov
Reputacja: 94
Post: #10
RE: Sok z brzozy
Udoskonalenie metody pozyskiwaniaSmile oskoły.
Mimo wszystko , obok włożonej słomki do napojów lubi wyciec troche soku. Szkoda mi było. Myśle że dobrym rozwiązaniem było by wystruganie drewnianej rurki, czy jak ktoś woli-kołeczka z dziurką.Pod warunkiem że będzie z suchego drewna , które spęcznieje pod wpływem wilgoci.Tyle że nie miałem pod ręką odpowiedniego drewna,ani czasu na poszukiwania.Świeża gałązka czarnego bzu tez nie była do końca szczelna.
Zastosowałem więc stal nierdzewną.Rurka średnicy zew. 12mm, grubość ścianki 1,5mm, odcinki długości 80-100mm.Jeden koniec oszlifowany stożkowo.

.jpg  DSCF4149.JPG (Rozmiar: 127.53 KB / Pobrań: 70)
Pień brzozy nawiercony pod kątem wiertłem 10mm, w otwór wbita rurka.Na siłe, młotkiem.Dzięki temu miejsce połączenia metalu z drzewem jest szczelny, oskoła wypływa tylko środkiem.

.jpg  DSCF4151.JPG (Rozmiar: 120.12 KB / Pobrań: 51)
Zrobiło się już trochę cieplej i pojawiły się muchy,niestety pchają się strasznie do butelek z sokiem, dobrze jest założyć na szyjkę butelki kawałek gazy, ew.można umocować gumką recepturką żeby jej nie zwiało.Tylko trzeba to zrobić szczelnie, bo te wredne muchy pchają się każdą szczeliną.

.jpg  DSCF4150.JPG (Rozmiar: 120.02 KB / Pobrań: 49)
Niestety Bou , te pola nie wszystkie należą do mnieBig Grin
ale faktycznie spory obszar równin.Jak bym zrobił zdięcie w drugą stronę(na południe),to widać by było góry i lasySmile
Co do chorób drzew-w moim przypadku - mam 27 dużych brzóz,a sok pobieram z 7 , to takie drzewo po pobraniu soku odpoczywa jakieś 3 lata.Myśle że to wystarczy do zarośnięcia otworu, zwłaszcza że jest zakołkowany i posmarowany maścią ogrodniczą , ja stosuje "Funaben". Ale pewnie nada się wiele innych, a nawet glina.

Wojtek.Beskid Niski/rolnictwo-ogrodnictwo-konie/mechanika-ślusarstwo-kowalstwo/laminaty/stare narzędzia rolnicze/ciągniki rolnicze SAM/samochody terenowe/motocykle/ciężarówki.
[Obrazek: sygnatura_dar-2014.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-03-30 06:46 PM przez Pozyskiwacz.)
2011-03-30 06:35 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów