Filtry do rekuperatorów


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tani polski 'liofilizat'.
Autor Wiadomość
ZPtrzy Offline
Czyta i pisze
***

Liczba postów: 94
Dołączył: 2014 Aug
Reputacja: 30
Post: #1
Tani polski 'liofilizat'.
Polski patent z tego roku: makaron bez gotowania Pesso. Cena 5pln za 180 gram (suchego). Przyrządzanie, szklankę makaronu zalać szklanką wrzątku odstawić na 3 min, zamieszać, odstawić jeszcze na dwie - gotowe.
Hit numer jeden: w smaku to zwykły makaron, tyle że drobny, takie paromilimetrowe kluseczki. Nie ma chemii, sama natura i strzeżona patentem technologia.
Hit numer dwa: przyrost na masie makaronu po zalaniu - jakieś trzy razy. Liofilizaty mają 3,2-3,6 krotny przyrost, więc makaron zachowuje się podobnie jak one.
Hit numer trzy, i tu można powiedzieć Polak potrafi: makaron można zalać zimną wodą i odstawić na 25 minut. Po takiej obróbce też smakuje.

Próbowałem tak:
- zalany na zimno + łyżka cukru na koniec+ cynamon - smak super
- zalany na gorąco z kostką rosołową BIO (taka ciut lepsza niż zwykłe) - bardzo dobry rosołek. Chińskie zupki, jak dla mnie straciły właśnie swoje ostatnie zalety: prostota i szybkość.
- reszt paczki zjedzona ze zwykłą pomidorową (ślepy test), rodzina sie nie zorientowała, że to makaron błyskawiczny.

W sumie jakby się zastanowić: 180gr/5pln a 130gr/30pln liofilizatu.. może być lekkie przetasowanie na rynkach.
2017-09-16 01:53 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
LARPAK Online
Użytkownik Premium
Premium

Liczba postów: 2,064
Dołączył: 2011 Nov
Reputacja: 199
Post: #2
RE: Tani polski 'liofilizat'.
Ciekawe, będę musiał spróbować bo to nieco przeorganizuje moje racje żywnościowe.
Tylko kwestia przechowywania.

Z tego co widzę to są dwa rodzaje.

Wartość energetyczna też jest ciekawa.

[Obrazek: IMGP1767.JPG]


EDYTA: trzeba będzie jeszcze tylko sprawdzić datę ważności, aby mieć świadomość jak długo można go przechowywać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-09-16 02:16 PM przez LARPAK.)
2017-09-16 02:15 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ZPtrzy Offline
Czyta i pisze
***

Liczba postów: 94
Dołączył: 2014 Aug
Reputacja: 30
Post: #3
RE: Tani polski 'liofilizat'.
Rodzaje są cztery, każdy ma inny okres przydatności:
czysto pszenny - 15 miesięcy
pszenno-kukurydziany - jw
pszenno-gryczany - 20 miesięcy
pszenno-owsiany -12 miesięcy.
Krytyczne przy przechowywaniu jest suche miejsce. Myślę że data przydatności jest mniej ważna - tu nie ma problemu ze zrobieniem FIFO Smile , używa się tego normalnie w kuchni, to nie okresowe wyjadanie konserw.
2017-09-16 03:20 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
LARPAK Online
Użytkownik Premium
Premium

Liczba postów: 2,064
Dołączył: 2011 Nov
Reputacja: 199
Post: #4
RE: Tani polski 'liofilizat'.
Tylko nie każdemu smakują.
2017-09-16 10:20 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Tathagata Offline
Czyta i pisze
***

Liczba postów: 71
Dołączył: 2014 Sep
Reputacja: 12
Post: #5
RE: Tani polski 'liofilizat'.
Nie każdy niestety trawi płatki owsiane - ja niestety mam po nich od razu biegunkę i nie wiem dlaczego... A mam dość odporny żołądek. Staram się jeść musli bez dodatku płatków. Ten makaron wydaje się być dobrą alternatywą.

[Obrazek: sygnatura_dar-2018.gif]
2017-09-17 06:24 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
sebastianekkk Offline
Czyta i pisze
***

Liczba postów: 54
Dołączył: 2015 Aug
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Tani polski 'liofilizat'.
Jeśli ktoś ma problemu z trawieniem płatków owsianych to polecam wymieszać je z jogurtem Activia, jak wyszedłem ze szpitala to moja dieta składała się głównie z tego bo nic nie byłem w stanie strawić . Płatki owsiane górskie z Biedronki w 15 minut nasiąkają tak, że niemal nie czuć że tam są. W jogurtach do picia też dają radę tylko trzeba mniejszą ilość żeby nadal było do picia.
Fakt, że w trudnych warunkach może być problem z dostępnością jogurtów ale na kilka tygodni chyba da radę zrobić zapas. W pracy mamy przydział jogurtów Jogobella cotygodniowy i bez lodówki spokojnie stoją po dwa tygodnie, było to sprawdzane przez technologa i nie ma problemu z tym żeby stało w 22-24 stopniach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-09-17 08:38 AM przez sebastianekkk.)
2017-09-17 08:34 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ZPtrzy Offline
Czyta i pisze
***

Liczba postów: 94
Dołączył: 2014 Aug
Reputacja: 30
Post: #7
RE: Tani polski 'liofilizat'.
(2017-09-17 12:08 AM)Bart napisał(a):  Ten makaron jest OK jeżeli to kwestia 1-2 dni, awaryjnie, czasami. Niestety po kilku dniach żywienia się jedzeniem tak wypranym z mikro i makroelementów oraz witamin, organizm zacznie sygnalizować braki. W dłuższej perspektywie to proszenie się o problemy zdrowotne.

Nie no, nie postulowałbym jedzenia samego makaronu przez kilka dni. Stanowi on świetną bazę pod samodzielnie robione liofilizaty. Kilogram suszonych jarzyn kosztuje 20-30pln (miks różnych). Kilogram makaronu błyskawicznego - 25pln. Za jakieś 50pln, masz dwa kilogramy pseudo-liofilizatu. To jest dziesieć solidnych porcji.
Oczywiście, do tego trzeba dorzucić mięso/tłuszcze, ale i tak, mieszanka zrobiona w ten sposób będzie kosztowała 5-10 pln/porcja a nie 30pln porcja.

Płatki owsiane są super - sam robię z nich batony. Ale mnie osobiście przechodzą przez gardło tylko posłodzone. Po solonej owsiance mam cofkę.
2017-09-17 09:58 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
LARPAK Online
Użytkownik Premium
Premium

Liczba postów: 2,064
Dołączył: 2011 Nov
Reputacja: 199
Post: #8
RE: Tani polski 'liofilizat'.
Minusem rozwiązania płatki owsiane + jogurt są:
- konieczność przechowywania jogurtów w lodówce - mowa o zapasie żywności na dłużej,
- mało wytrzymałe pojemniki - łatwo je uszkodzić co w przypadku ogarniania żywności na szybko w sklepie w czasie chaosu może sprawić, że zostaniemy z niczym,
- ogranicza nas to w większości przypadków do jedzenia na słodko.

Same płatki - jak dla mnie nie do wszystkiego pasują i jakoś średnio mi smakują.

Zaprezentowany makaron ma jednak nieco lepsze możliwości wg mnie:
- powiększa się jego objętość po zalaniu wodą (z płatków to się breja robi),
- można go zjeść na słodko, ale i na ostro - posiada większe możliwości przyrządzenia na różne sposoby - wystarczy nieco ketchupu i mała konserwa mięsna i mamy całkiem dobre danie lub makaron + łosoś w sosie pomidorowym z biedronki (tak właśnie mam zamiar przetestować ten makaron patrząc pod kątem racji żywnościowych).
2017-09-17 10:05 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
LARPAK Online
Użytkownik Premium
Premium

Liczba postów: 2,064
Dołączył: 2011 Nov
Reputacja: 199
Post: #9
RE: Tani polski 'liofilizat'.
Nigdzie nie mogłem w sklepach znaleźć tego makaronu więc zamówiłem na stronie. Wyszły po 3,50 zł za sztukę.

Spróbowałem na ciepło przed chwilą wrzucając trochę łososia w sosie pomidorowym z Biedronki - super sprawa jako dodatek.

Teraz zastanawia mnie tylko trwałość tego makaronu po przepakowaniu do mniejszych opakowań.

Pozostaje jeszcze próba na zimno.
2018-03-09 06:23 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bura2 Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 544
Dołączył: 2012 Jul
Reputacja: 75
Post: #10
RE: Tani polski 'liofilizat'.
Płatki ryżowe błyskawiczne z Tesco. W smaku ryż tylko tak jak w przypadku tego super makaronu rozdrobnienie na płatki sprawia że wystarczy zalać wrzątkiem. 3,50 za 400g około.

Wiadomo że najzdrowsze to nie jest ale nikt tego na co dzień nie zamierza jeść...

Dawniej jako "bura" na tym samym forum
2018-03-11 05:46 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Odpowiedz 

Węgiel aktywny

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów