Filtry do rekuperatorów


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zrobić dobre piwo?
Autor Wiadomość
ZPtrzy Offline
Czyta i pisze
***

Liczba postów: 88
Dołączył: 2014 Aug
Reputacja: 28
Post: #1
Jak zrobić dobre piwo?
(2017-07-31 11:23 AM)Pozyskiwacz napisał(a):  Ciekawe jak ludzkość dotrwała do czasu wynalezienia filtrów ?
Najpierw była czysta woda......potem w Średniowieczu pito głównie piwo, dziś mamy filtry.
Kluczowy wydaje się okres między tym piciem piwa , a rozpowszechnieniem się filtrów.

Podzielam opinię Vlada Draco : uważać trzeba , ale nie dajmy się zwariować.

Piwo to bardzo stary wynalazek, podobnie jak wino. Oba wymyślone głównie po to żeby nie umierać od biegunki, kilka % alkoholu likwiduje bakterie. Bogatsi pili trunki, biedniejsi walczyli z biegunką.
Aż do końca średniowiecza, masowe pomory, również spowodowane brudną wodą były na porządku dziennym.
Wcześniej (przed piwem) ludzi było na tyle mało że nie dawali rady zas()ć wszystkich rzek i jezior, więc pito je w miarę bezpiecznie.

To powyżej to tylko hipoteza.
2017-12-25 07:47 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Vlad Draco Offline
Historyk
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 2017 Jun
Reputacja: 11
Post: #2
RE: Odwrócona osmoza i kapilara - testy praktyczne.
ZPtrzy to rozwieje Twoje wątpliwości co do piwa i wina Big Grin

Piwo to produkt równie stary jak chleb. Ludzie zbierający ziarna traw musieli jakoś je potem zjeść. Jedzenie suchych ziarenek w całości wygodne ani smaczne nie było, więc powstały dwie metody:
- rozbijanie ziaren na kamieniach uzyskując grubą mąkę,
- moczenie w wodzie aż będą miękkie
Czasem metody łączono wstępnie rozbijając ziarno, żeby się szybciej namoczyło. Przez przypadek zostały wynalezione dwie kluczowe rzeczy dla branży spożywczej: zakwas i piwo. Prawdopodobnie wyglądało to tak, że grupa musiała opuścić na kilka dni swoją siedzibę pozostawiając ciasto na podpłomyki i namoczone ziarna. Z ciasta zrobił się zakwas, a ziarna sfermentowały.
Proces ten powtarzano i ulepszano, ponieważ piwo było prawdziwym cudem Wink
Można było w sposób dużo łatwiejszy spożyć ziarna i piwo miało alkohol. Tylko było go bardzo niewiele, tak więc trzeba było spożywać je w ciągu 1-2 dni bo potem kwaśniało. Dopiero odkrycie działania drożdży i tego, jak je uzyskać i dodać do piwa podniosło trochę procentowość. Podobnie jak zastosowanie wobec wstępnie potłuczonych ziaren gotowania pozwoliło wyciągnąć więcej cukrów z ziarna - ale to dopiero uzyskano po odkryciu garncarstwa, ponieważ wtedy było dopiero możliwe długie gotowanie.

Tutaj omawiając piwo trzeba obalić jeden z popularnych mitów. Alkohol w piwie nie zabijał bakterii. Piwo starożytne i średniowieczne miało około 3-4%, a to za mało. Piwo bardzo szybko kwaśniało, dlatego też piwem nie handlowano na dalsze odległości i ludzie robili je sami w domach. Bakterie żyjące w wodzie zabijało co innego - długie gotowanie.

Wino powstało w okolicach Kaukazu gdzie występowała pierwotnie winorośl czyli winogrona. Ta roślina miała przewagę nad innymi, że rosła w skupiskach, a jeden krzak dawał bardzo dużo owoców. To spowodowało, że wino powstało samoistnie. Otóż ludzie zbierali owoce z drzew i krzewów, które znaleźli w okolicy. Zbierano je do koszy i skórzanych worków. W przypadku innych miękkich owoców było ich zazwyczaj mało więc nie gniotły się pod własną masą. Winogrona przeciwnie, było ich zazwyczaj sporo i włożone do skórzanej torby, kosza czy jakiegokolwiek pojemnika gniotły się pod swoim ciężarem i puszczały sok który zmywał drożdże obecne na ich skórkach.
Po kilku dniach winogrona z dna pojemnika pachniały już fermentacją, smakowały inaczej, a tym bardziej ciekawy był sok który zebrał się na dnie. Musiał bardzo posmakować ludziom bo zaczęli celowo zgniatać winogrona i czekać na fermentację Big Grin

To tak powstały te alkohole. Na terenie wybrzeży Morza Śródziemnego i Czarnego piwo i wino były napojami tanimi i powszechnymi. Bogacze pili te same napitki tylko dużo lepszej jakości.

Masowe epidemie to wynik nie tyle braku czystości, co braku wiedzy o chorobach. W starożytności, średniowieczu czy później kluczem do wybuchu epidemii były duże skupiska ludzkie. Tam było dużo łatwiej się czymkolwiek zarazić. Przyczyn jest kilka:
- ludzie nie wiedzieli czego unikać, chorych nie izolowano, często jadało się ze wspólnych talerzy/misek, piło jednym kubkiem stojącym przy naczyniu z napojem.
- ludzie w miastach byli zazwyczaj niedożywieni, ponieważ przy masowym żywieniu dominowały zboża i tłuszcze roślinne. Jedząc sam chleb maczany w oliwie i cebulę - czyli to co przez wieki było najtańsze - człowiek osłabia sobie organizm. Dodatkowo nawet tego jedzenia czasem było za mało.
- ludzie ciężko pracowali - warto tu przypomnieć, że dopiero chrześcijaństwo na masową skalę rozpowszechniło siedmiodniowy tydzień z jednym dniem wolnym. Wcześniej ludzie pracowali cały czas, jako przerywniki mając tylko co jakiś czas święta.

Na nieświadomych zagrożenia, niedożywionych i przepracowanych mieszkańców miast spadały choroby. Nie ważne co pili, bo i tak epidemie roznosiły się np. drogą kropelkową, albo przez kontakt z rzeczami po zmarłym. W miastach był syf to prawda. Ale z gówna płynącego rynsztokiem epidemia się nie zrobi. Tongue
2017-12-28 10:40 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bura2 Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 531
Dołączył: 2012 Jul
Reputacja: 75
Post: #3
RE: Odwrócona osmoza i kapilara - testy praktyczne.
Jak sobie ludzkość poradzi?
Niebywała technologia kosmiczna wyprodukowania nieaktywowanego węgla drzewnego i zrobienia z niego (oraz piasku kamyków etc) filtra w rurze PCW oraz gotowania wody umrze razem z internetem i facebookiem więc ludzkość sobie nie poradzi, przeżyją tylko ludzie nad Morskim Okiem, zwłaszcza, że to akwen niedostępny co widać po kolejnych "akcjach ratunkowych turystów którzy utknęli nad Morskim Okiem".

Poważnie, problem jest tym większy im większe skupisko ludzkie, ale wtedy też wyższy jest priorytet udzielenia pomocy. Poza tym jeśli naprawdę byłoby źle to z 30 l/dzień wody na osobę wystarczy 5 l wody pitnej a reszta może być "czystawa"

@Vlad Draco Jako piwowar domowy nieufnie patrzę na twoja historyczną dygresję, ale cóż ja warze metodami współczesnymi, nie wiem jak to było zanim Pasteur w 1837 odkrył drożdże ani jak ludzkość odkryła piwo, ale od strony technicznej trochę to znam.
W każdym razie - piwo jest bezpieczne bo:
- wymaga sterylności po ochłodzeniu
- przez ok 2 h jest poddawane wysokiej temperaturze (70-90 stopni)
- w średniowieczu sporo piwa szło na marne ze względu na to że nie znając drożdży nie wiedzieli co powoduje fermentację i albo nastawili beczkę w drożdzo - bogatym środowisku albo kisło. To które było dobre to było dobre.

Proponuję - bez złośliwości - lekturę dowolnego forum piwowarskiego bo tekst powyższy jest nierealny.

Dawniej jako "bura" na tym samym forum
2017-12-28 03:31 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Vlad Draco Offline
Historyk
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 2017 Jun
Reputacja: 11
Post: #4
RE: Odwrócona osmoza i kapilara - testy praktyczne.
bura2 spodziewałem się tego typu wpisów.
Ja bez złośliwości proponuje poczytanie dowolnych RZETELNYCH artykułów o piwie gdzie znajdziesz jedną skrajnie ważną informację Wink
Piwo ewoluowało i to bardzo.

Myślisz, że jak egipski domowy piwowar robił piwo?
Gotował tłuczone ziarno w glinianym garnku i odstawiał dodając do niego odrobinę wcześniejszego piwa.

Piwo średniowieczne a nawet to jeszcze z początku XIX wieku ma się nijak do piwa współczesnego. Serio. Spróbuj zrobić napój tak jak go opisałem bez sterylności itd. po prostu gotując słód i dodać do niego jakąś jedną śliwkę, albo winogrono z "dzikusami na skórce". Drożdże były używane, ale to były dzikie szczepy różnej jakości bardzo często po prostu unoszące się w powietrzu i z niego "zasiedlające" piwo. Nowy napój "zadrożdżano" odrobiną starego napoju tak samo jak dodawano zakwas do ciasta na chleb - drożdże nie były znane jako oddzielny gatunek grzyba, ale były wykorzystywane.

Niepasteryzowane piwo bez dodatku chmielu na dzikich drożdżach, robione w niesterylnych warunkach będzie właśnie takim piwem starożytnym. Z chmielem będzie średniowieczne. Wygląda to i smakuje całkowicie inaczej niż dziś. Będzie gęste, kwaskowe, mdławe no i z małą zawartością alkoholu. I oczywiście szybko skwaśnieje.

Tak słaba trwałość domowego piwa była też przyczyną dlaczego powstał oddzielny zawód browarnika i browary. Tam udoskonalano przepisy i sztukę robienia piwa, uzyskując już napój, który był bardziej trwały i po prostu jakościowo lepszy niż produkty domowe. Wpływało na to choćby to, że browar sam w sobie był już osobnym budynkiem w którym się nie mieszkało.

Rozkwit browarnictwa na szeroką skalę to jednak dopiero druga połowa XIX wieku gdy było wiadomo już co nieco o drożdżach, bakteriach, podstawach higieny przy produkcji i pasteryzacji. No i piwo trafiało już do szklanych butelek.
2017-12-29 11:20 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gregre Offline
Użytkownik Premium
Premium

Liczba postów: 192
Dołączył: 2014 Jan
Reputacja: 29
Post: #5
RE: Odwrócona osmoza i kapilara - testy praktyczne.
Czy to jest temat o piwie ?

Dolny Śląsk
2017-12-29 02:13 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Krasny Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 371
Dołączył: 2015 Dec
Reputacja: 15
Post: #6
RE: Odwrócona osmoza i kapilara - testy praktyczne.
Nie o piwie i dlatego proponuję wydzielić. Prymitywne metody produkcji jak i te dzisiejsze to może być cenna wiedza.

_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
2017-12-29 03:28 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bura2 Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 531
Dołączył: 2012 Jul
Reputacja: 75
Post: #7
RE: Jak zrobić dobre piwo?
@Vlad draco
Ja nie jestem historykiem ja jestem piwowarem. W społeczeństwie gdzie gro ludzi wciąż myśli że piwo jest z chmielu lub że długie warzenie daje"moc" (reklama jednego z mocnych piw) jestem cięty na wszystkie półprawdy ćwierćprawdy i prawdy ludowe.
Niektóre różnice rzeczywiście wynikają z różnic historycznych ale niektóre są wprost błędne pod względem chemicznym/biologicznym/fizycznym.
Odezwałem się bo znowu pojawia się temat"w średniowieczu to pili piwo bo woda była nie do picia" a co jest głównym składnikiem piwa? Woda! Po prostu w procesie produkcji piwa woda jest przegotowywana, czym nikt wcześniej nie przejmował...

Jeżeli chodzi o produkcję piwa post apo to chyba był już taki temat, jeśli nie to zastanówmy się który chcemy sposób poruszyć - współczesny czy historyczny.

Dawniej jako "bura" na tym samym forum
2018-01-04 02:44 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Vlad Draco Offline
Historyk
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 2017 Jun
Reputacja: 11
Post: #8
RE: Jak zrobić dobre piwo?
bura2 też walczę z tymi różnymi błędnymi poglądami wynikającymi z totalnej ignorancji społeczeństwa Wink

Wiesz, ile osób nie odróżnia wina od nalewki, a za miód pitny uznaje mieszaninę miodu z wódką?

Tutaj padł jeden z tych błędnych poglądów, że niby pito piwo zamiast wody bo był w nim alkohol który zabijał bakterie. A prawda jest taka, że wodę ze słodem musieli gotować i to ostro redukowało ilość bakterii. A i tak potem pomimo tych 1-3% alkoholu bakterie i grzyby tam hulały przez co piwo szybko się psuło.
2018-01-04 03:18 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Krasny Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 371
Dołączył: 2015 Dec
Reputacja: 15
Post: #9
RE: Jak zrobić dobre piwo?
Nie znam się na warzeniu piwa ale może uda się wypracować jakiś bounglerowy sposób.

Takie warzenie historyczne z usprawnieniami opartymi o dzisiejszą wiedzę.
Wiem że domowe piwowarstwo to trudne i wymagające hobby ale może uda się jednak znaleźć jakiś kompromis. Chodzi o to że produkt finalny nie musi być aż tak dopieszczony w smaku, kolorze, pianie oraz zawartości alko. Nie będziemy nim podbijać konkursów piwowarskich ani rozpieszczać podniebień znajomych. Ale dobrze było by wyprodukować w jakiś prosty sposób piwo trochę lepsze od historycznego i nie narazić się przy tym na zepsucie cennych składników.

Czy to w ogóle możliwe?

_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
2018-01-04 03:18 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bura2 Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 531
Dołączył: 2012 Jul
Reputacja: 75
Post: #10
RE: Jak zrobić dobre piwo?
Piwowarstwo domowe samo w sobie jest proste. Porównywalny poziom trudności z gotowaniem bigosu.. Serio tam nie ma nie wiadomo jakiej wiedzy i nauki.

Ale to gdy odnosimy się do posiadania, przygotowanych - "sklepowych":
-ześrutowany słód
-chmiel
-drożdże

+dużych ilości pitnej wody i opału (ale jeśli nie mamy takich podstawowych rzeczy to nie zabieramy się za robienie browca)

Największym problemem jest słód. Bo drożdże można po prostu wykorzystywać z poprzedniego warzenia jeśli robimy to w miarę często. To żywe organizmy i można je hodować.

Słód to odpowiednio przetworzone ziarno. Coś z ciepłem i wilgocią. Tutaj potrzebny byłby ktoś o większej wiedzy "rolniczo-spożywczej" bo na forach piwowarskich odrzucono pomysł własnoręcznego słodowania ziarna mimo 10 x dysproporcji cen ziarna do słodu (30 gr kilogram ziarna minimum 3 zł kilogram słodu) wciąż uznano to za nieopłacalne. Ale na forach tego typu nikt nie myśli jak to zrobić gdy nie będzie opcji "zamów z dostawą" tylko chce się dobrych, powtarzalnych wyników. Bo nawet jeśli zesłoduję ziarno to jaki z wielu rodzajów jasnych jęczmiennych słodów uzyskałem?

Dawniej jako "bura" na tym samym forum
2018-01-07 09:54 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post

« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Odpowiedz 

Węgiel aktywny

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak zrobić własną rację żywnościową? - [Dyskusja] Boungler 4 1,706 2017-06-17 01:17 PM
Ostatni post: sebastianekkk
  Jak zrobić domowy chleb? [Przepis] makpfi 37 18,561 2017-04-02 07:37 PM
Ostatni post: Antoś Jones
  Jak zrobić leczo [Przepis] borekpriv 2 1,657 2016-08-09 05:24 PM
Ostatni post: wujek
  Jak oprawić królika? Magda 5 7,011 2016-06-04 06:55 AM
Ostatni post: Magda
  Zasalanie boczku, słoniny w beczce - jak? Krasny 6 8,222 2016-05-17 02:49 AM
Ostatni post: borekpriv

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów